Borimo se za zdrave oči in oster vid in lep pogled.

Smo zasebna očesna ambulanta s koncesijo. Čeprav pretežno skrbimo za naše območje, so pri nas dobrodošle vse osebe.  Na nas se obračajo tako bolne kot tudi zdrave osebe, zato smo občasno preobremenjeni z velikim številom obiskov. Ne glede na spol in starost, so dobrodošli vsi, ženske in moški, mladi in starejši, bolni in zdravi.

Strokovno izobraževanje in informiranost sta zelo pomembna dejavnika, ki odlikujeta dobrega specialista. Ker je permanentno učenje in sledenje sodobnim trendom v stroki “conditio sine qua non” za vsakega strokovnjaka, redno obiskujemo strokovne sestanke in večje nacionalne ali mednarodne kongrese. Pomemben izvor informacij so tudi internetni kontakti ter študije in članki raziskovalcev.

Preglede vida in oči izvajamo na sodobnih oftalmoliških napravah. Keratometrija in natančna določitev dioptrije sta osnovna očesnega pregleda, pregled s špranjsko svetilko zunanjega dela očesa, sprednjega segmenta in sprednje steklovine pa je rutinski pregled, ki skupaj z direktno in indirektno metodo pregleda očesnega ozadja merjenja očesnega tlaka in bulbomotoriko, predstavlja minimalen oftalmološki standard. Ko je potrebno, se lahko pregled nadaljuje s posebnimi raziskavami v naši ambulanti ali pa pacienta napotimo na druge posebne obravnave v druge zdravstvene ustanove.

 

Dejavnost – oftalmologija/okulistika

Kot oftalmološka (grško), ali pa okulistična (latinsko) dejavnost, se ukvarjamo z diagnostiko in zdravljenjem očesnih bolezni oziroma pomagamo pri preprečevanju slabovidnosti in težavah z vidom.

 

Pregledi otrok

Pregledi otrok so specifični, saj od rojstva pa vse do kontaktnega obdobja dobimo od otroka le objektivne informacije, kar pomeni da ne dobimo konkretnega otrokovega odgovora.  Zato je zelo pomembno, da starši oz. tretje osebe pravilno odreagirajo takoj, ko pri otroku opazijo kakšno očesno spremembo, mehansko ali kemično poškodbo oči. V takšnih primerih je potrebno takoj, ali pa čim prej otroka pripeljati na očesni pregled!

Imamo poseben aparat – refraktometer za določitev dioptrije pri manjših otrocih. Pravilna korekcija omogoča preprečevaje slabovidnosti.

Določitev dioptrije v zgodnjih fazah otroštva je zelo pomembna, ker se na ta način prej korigirajo večje refrakcijske napake in se zmanjša nevarnost razvoja ambliopije.

 

Rdeče oči

Rdeče oči so resen problem. Težava je, da se v osnovnem zdravstvenem varstvu ne smatrajo kot resno bolezensko stanje očesa, zato se zdravljenje začne šele kot konjunktivitis. Rdeče oko je lahko znak resne bolezni očesa, oziroma heterogena skupina bolezenskih stanj kot posledica negativnega vpliva okolja ali pa lokalnega porušenega ravnovesja, homeostaze. Potrebno je omeniti, da rdečega očesa ni vedno smiselno zdraviti z uporabo antibiotikov.

Zakaj postane oko rdeče? Naštejemo lahko nekatere vzroke. Zelo rdeče oko, brez dodatnih težav, je hiposfagma. Rahlo rdeče oko s seroznimi solzami kažejo na začetni atopični konjuntivitis, virusni ali atopični idiopatski marginalni keratitis. Rahla perikornealna rdečica je lahko tudi posledica globljega keratitisa ali pa iritisa, ali iridociklitisa, oz sprednjega uveitisa. Naštete bolezni se ne zdravijo s pomočjo antibiotikov, razen bakterijskega konjunktivita ali keratitisa. Z rdečico očesa (pogosto le enega) se kaže tudi zmerno zvišan očesni tlak. Zdravljenje z antibiotikom je v takšnem primeru izguba časa in lahko privede tudi do trajne poškodbe vida bolnika. Nasvet: Pri pojavu rdečih oči je nujno potreben čim prejšnji obisk oftalmologa! Apeliramo tudi na osebne zdravnike, naj nam pošiljajo rdeče oči takoj na pregled zaradi morebitnih spregledanih resnih bolezenskih stanj katera ne oprostijo izgube časa.

 

Refrakcijske težave

Refrakcijske napake so težave, ki lahko vodijo do zmanjšanja vidne ostrine. Določena skupina ljudi ima rahle do zmerne težave z vidom, oz imajo meglen vid. Motnje vida se lahko izkažejo samo na daljavo, samo na bližino, ali oboje, na daljavo in bližino. Tovrstne težave so lahko posledica  refrakcijskih dogajanj.

Skupine refrakcijski sprememb: Kratkovidnost = miopija / Daljnovidnost = hiperopija. Astigmatizem, lahko kratkovidni, daljnovidni ali pa kombinirani, oz. mešani.

Korekcija refrakcijskih napak: z očali, s kontaktnimi lečami, ali pa kirurško. Refrakcijske operacije so različne in se svetujejo pri vsakemu primeru posebej. Na splošno se izvajajo po končani rasti in razvoju, po 20 ali 22 letu.